Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hjälp missbrukarna i stället för att bara jaga bort dem

Läser att kommundirektör Anders Wennerberg är nöjd att få extra bevakning till Rådhuset och biblioteket för att stadens missbrukare numera håller till där.

Missbruk och öppen droghandel invid Rådhuset – nu ska ordningsvakter patrullera området (22 juli)

Förr var busstorget tillhållet, men efter mer bevakning flyttade missbrukarna på sig. Jag skulle inte säga att det inte förekommer droger på busstorget numera, men inte i samma omfattning, för nu är den flyttad 200 meter längre upp. Så vad kommer då resultatet av extra bevakning att ge? Att missbrukarna flyttar till ett annat ställe.

Är det inte bättre att försöka hjälpa dessa människor att komma ifrån gatan? Börja med att öppna tillnyktringsenheten, sedan borde socialtjänstens missbrukshandläggare visa sig ute i dessa områden.

Missbrukarna står ofta helt utanför samhället, saknar bostad, pengar, telefon och legitimation, och hjärnan är så påverkad så det enda den känner är suget efter mer droger och jakten på pengar till det. Att tro att denna människa ska lyckas pricka in socialtjänstens telefontid är ganska naivt, och om man lyckas är det ju väldigt sällan man får hjälp samma dag.

Jag lyssnade på ett samtal till socialtjänsten för några månader sedan. Handläggaren frågar vad personen behöver hjälp med; jag skulle verkligen behöva en avgiftning för jag orkar inte detta livet. Då får du kontakta beroendeenheten för att se om de kan hjälpa dig svarar handläggaren.

Att man 2020, när beroende klassas som en sjukdom, ska vända sig till en myndighet som är väldigt svår att få tag på för att få hjälp, är obegripligt. När ska samhället vakna och börja hjälpa i stället för att stjälpa?

Är det inte dags att försöka göra annat än jaga bort dessa individer? Erbjud stödet redan på gatan, börja jobbet med att motivera redan, för i morgon kan det vara försent.

Anhörig som sett alldeles för mycket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel