Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hjälp oss äldre i Ragunda från att hamna i ättestupan!

Vi är två gamla Forsbor som 25 augusti 1951, i Fors Kyrka inför Gud och folket i församlingen, lovade att älska varandra i lust och nöd.

Lusten har renderat i två barn, en flicka och en pojke, båda utflugna ur boet efter avslutad skolgång. Nöden har vi klarat genom idogt arbete. Tiden efter giftermålet  och fram till julen 1968 som hyresgäster, vilket innebar att vi var befriade från allt utearbete.

Den egna fastigheten innebar ett ansvar för göromål som man inte tänker på när man är yngre och orkar. Vi har hela tiden, sedan Fors kommun byggde servicehuset Nipängen, sett det som ett vettigt alternativ, med dess möjligheter att bo i lägenhet och själv kunna laga maten, eller köpa den i matsal.

Den gångna vintern med ständigt snöande och ständigt skottande ställde allt på sin spets, vi var helt plötsligt för gamla. Med födelseåren 1926 och 1929 var motståndet för stort – vi orkade inte.

Vid förmiddagskaffet en dag efter det att snön var borta tittade frun ut genom köksfönstret och sa: ”Nu är snön borta, hur tror det går med gräsklippningen?".

Vad gör man då? Svaret var enkelt; vi ringer till kommunen och försöker att få ett boende.

Jag ringde Ragunda kommun och lyckades komma i kontakt med den person som handlägger frågor inom äldrevården och frågade om ett boende på Nipängen. Svaret jag fick var: ”Det finns inget boende där”.

Förundrad ställde jag frågan: ”Kan jag få bo på satellitboende?”. Svaret var detsamma.

”Var får jag bo när det inte finns boende där det rimligen bör finnas inom äldreomsorgen?”. Svaret på den frågan blev ”Kommunens policy är att de äldre ska bo hemma så länge hemtjänsten klarar att sköta dem”.

Jag fick med detta svar klart besked – man kan inte påräkna hjälp av vård och omsorg i Ragunda kommun.

En tid efter det samtalet fick jag på omvägar veta att det Nipängen vi ville bo på inte fanns; köket och matsalen var stängda, tre lägenheter var ordnade som matsalar, en lägenhet omgjord till tvättstuga.

Tanken från kommunens sida är att ena halvan av anläggningen ska vara äldreboende och den andra halvan användas för ensamkommande flyktingbarn. Man avvaktar någon form av besked. Under tiden står 15 lägenheter tomma. Ragunda kommun har god ekonomi.

Före midsommar fick två äldre damer lägenheter i äldreboenden, en i ”satellit” och en i Nipängen. Bådas efternamn börjar på B; det tar nog några år innan bokstaven D är aktuell.

Jonas den sjuttonde verkar ha mindre gott öga till Forsdelen. Här tar man lärare och lägger ner Geråskolan utan att ha fattat beslut, sedan överklagar han kammarrättens beslut som rör det beslut som han inte fattat.

Vi har möjlighet att stoppa karusellen i Ragunda i höstens val. Hjälp oss äldre från att hamna i ättestupan.

Eugen Danielsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel