Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Höghastighetståg behövs inte i Sverige

I Sverige behövs inga höghastighetståg. Landet är rätt så litet, så att resa tvärs över tar bara några timmar, och det verkar som att det är just storstadsborna som har mest bråttom.

Nej, säger jag, inga höghastighetståg. Bättre att de flesta större järnvägsstråk, alltså med mycket tågtrafik, får dubbelspår med hög kvalitet. Det gör att transporten kan snabbas upp betydligt, och snabbare än 180–200 km/tim behöver ingen åka.

Det är dessutom säkrare med denna maxhastighet, än att köra i 400 km/tim, eller mer. En olycka med höghastighetståg är väl jämförbar med en flygolycka. Enstaka överlevande om ens det.

Om envisa politiker vill visa världen att Sverige kan ha höghastighetståg, fast vi inte har ekonomi därtill, då ska den i så fall byggas längs med landet, alltså typ från Luleå till Lund. Då kan den göra en viss nytta för att minska restiden.

Men bäst är att inte bygga höghastighetsbanor. Det kostar betydligt mer än det smakar. Dubbelspår är tillräckligt. Att resa snabbt, för jobbets skull, i dagens datorsamhälle, behövs inte, då det går mycket snabbare att fixa videokonferenser, och så mycket billigare.

Och de turister som vill åka tåg har inget behov av att resa så snabbt att man tjänar ett par timmar. De politiker som framhärdar vill enbart visa övriga världen att vi kan. Typ den extra dusören på 4 miljarder som Löfven skänkte bort för några dagar sen. Rent vansinne.

19-åringen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel