Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur är det med sekretessen på Ripans hälsocentral? (med svar från Ripan)

Tänk på att när ni ringer Ripans hälsocentral så verkar de inte ha någon vidare bra koll på sekretessen.

Era personnummer och ärenden kan upprepas i undersökningsrummen vid pågående patientundersökning. När det ringer i deras akuttelefon som någon i personalen har hand om, svarar de även under pågående undersökning och patienten i rummet hör allt, inklusive personnummer.

Var där med sonen häromdagen och blev hänvisad till ett undersökningsrum. Mitt i undersökningen ringer sjuksköterskans akuttelefon. Hen satte sig intill oss vid datorn, upprepade vad personen som ringde sa och skrev in det på datorn, och upprepade även personnummer och sjukdom när vi satt bredvid.

Ställer sig och börjar med undersökningen på sonen samtidigt som hen håller luren mot örat med stöd av axeln. Det anser inte jag vara tystnadsplikt.

Ska man inte kunna lita på sjukvårdens tystnadsplikt?

Niklas

- - -

Svar direkt:

Jag kan bara säga att denna händelse inte på något sätt följer våra rutiner. Jag har återfört denna händelse till all personal och det har upprättats en avvikelse. Det var ett misstag av en individ och efter återförandet av denna information, ska det inte upprepas. Man kan fortsatt lita på vår sekretess

Olle Christmansson, vd Medinord

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel