Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur fungerar psykiatrin egentligen?

Hur fungerar psykiatrin i Region JH? Är god man till en person som jag ser mår dåligt. Pratar med öppenvården och personen får komma in dit. Får ökad medicinering och blir inlagd fem dagar. Jag kräver en vårdplanering innan patienten ska gå hem, men det blir inte av.

Patienten blir bara värre och värre hemma i sin bostad, gör en massa tok och stör grannar som till slut ringer polisen. Polisen säger ring anhörig. Grannar tar kontakt med psykakuten om sin oro för patienten och om sig själva, då personen sitter på balkongen och tänder ljus samtidigt som det finns massor med servetter och papper i närheten.

Även jag som god man ringer psykakuten och talar om min oro. Svaret jag får är ”vi jobbar på det”, och att de även fått information från grannar.

Fyra timmar senare när jag ringer psykakuten och frågar hur det har gått, säger de att det inte finns något som ska göras, men sjuksköterskan jag pratar med ska skriva till PSFN (mottagningen för psykisk funktionsnedsättning).

Nästa morgon ringer jag PSFN. Där säger de att de har ingen som svarar där under ett par dagar, utan hänvisar till psykakuten.

Jag ringer psykakuten och säger att jag blivit hänvisad från PSFN – psykakuten säger att vi måste ta kontakt med hälsocentralen för att se om de kan göra ett vårdintyg.

Kontakter inom kommunen ringer HC, på HC säger de ni måste kontakta psykakuten.

Kontakten på kommunen ringer psykakuten igen.

Ska det vara så här? En människa mår dåligt, får medicin, psyket skickar hem personen utan att se om den nya medicinen har någon verkan. Patienten mår dåligt och gör en massa tok. Det är väl därför det händer en massa saker ute i samhället med psykiskt sjuka personer.

God man

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel