Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur kan det vara möjligt att man inte får ett öre när man blir sjuk?

 
Sjuktalen sjunker i länet – men till vilket pris?
Visa alla artiklar

Först vill jag rikta ett stort tack till ÖP som skrivit om Försäkringskassans hårdare linje för att minska sjuktalen. Hur kan regeringen, som gav detta uppdrag, godta dessa missvisande siffror? Att inte betala sjukpenning till sjuka ger inte en sann bild av sjuktalen!

Har själv två nära anhöriga som drabbats av sjukdom. Ingen av dem har fått ett enda öre av FK.

Person A blev hjärtsjuk i april 2017. Hade arbetat och betalat skatt i hela sitt liv och aldrig varit sjuk. Fick ligga på sjukhuset i omgångar, blev så svag att A inte orkade lyfta en liter mjölk. Har då varit en mycket stark person.

A har fått hjälp av sin arbetsgivare att överklaga, men det har inte hjälpt. A försökte få hjälp av socialen, men där fick A veta att tillgångarna som A hade sparat till sin pension skulle användas först.

När de pengarna tog slut fick A höra av socialen att pengarna skulle ha räckt längre. Inalles har i alla fall socialen hjälpt A med en hyra och två bidrag till mat,

A blev vräkt från sin lägenhet våren 2018. Det blir ju så när man inte har pengar! Räkningarna har gått till kronofogden.

”Ska man tvingas ta banklån för att man får avslag av Försäkringskassan”, frågar en insändarskribent. Ja, i fallet med A är det vi släktingar som fått rycka in. Vi har köpt mat och A bor nu hos mig. Men de som inte har släktingar som kan hjälpa, hur går det för dem?

Person B drabbades av utmattningssyndrom i april 2017, för fjärde gången. B har haft ett psykiskt mycket krävande arbete som föranlett sjukdomen. Inte heller B har fått ett enda öre av FK.

B har flickvän som arbetat, men pengarna har inte räckt. B har även ett barn som är hos B varannan vecka. Räkningarna har även här gått till kronofogden. Vi släktingar har hjälpt till med inköp av mat.

Senast i december 2018 var B i kontakt med socialen, men fick inga pengar nu heller. Däremot rådet att först betala hyran och sedan köpa mat. Räkningarna får gå till kronofogden.

När man betalar skatt går en del till sjukförsäkringen. Hur kan det då vara möjligt att inte få ett enda öre när man blir sjuk? Det är ju en försäkring!

Är mycket besviken på detta sätt att hantera sjuka!

Marjo Kristoffersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel