Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur mycket offentliga medel ska sydsamiskan få?

Annons

Är en ny fejd under uppsegling i samiska förvaltningskommunen Krokom?

Denna gång gällande att samiska förskolebarn ska ha möjlighet att undervisas i sydsamiska av pedagoger som dessutom är bevandrade i samisk kultur, historia och sedvänjor.

Under några år har samiska föräldrar till främst förskolebarn uttryckt sin stora frustration över att någon regelrätt samisk förskola av Krokoms kommun inte inrättats i Änge. Varken för syftet ändamålsenlig skolbyggnad eller kompetenta sydsamiskt språkkunniga pedagoger i den omfattning som krävs.

När jag frågade om orsaken till detta i Krokoms fullmäktige 5 december förra året fick jag ett avmätt svar om att "vi gör så gott vi kan".

Min kommentar: I förhållande till den ordinarie kärnverksamheten vård, skola och omsorg, och ett växande kommunalt underskott på 19 miljoner, är man bakbunden och kan inte göra allt för att lösa ärendet.

Vissa samiska föräldrar har flyttat sina barn från förskolan ifråga i protest och vill hänskjuta det hela till Sametingets skolstyrelse för att i besvikelsen eventuellt "öppna eget".

I tidningen Vårt Krokom berättas om en nordsamiskt talande pedagog med rötter i Nordnorge som numera är verksam i kommunen för att stärka sydsamiska språket och synliggöra kulturen. Främst för förskolebarn.

Hur mycket krut av offentliga medel ska få spillas för ett sydsamiskt språk som är modersmål för cirka 200 personer?

Jan Englund (SD) ledamot Krokoms fullmäktige, ersättare kommunstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons