Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur påverkas vi av 5G? (Med svar från Strålsäkerhetsmyndigheten)

Det pratas mycket om 5G nuförtiden. För en, som mig själv, som inte är så intresserad eller insatt, tycker jag att det har varit knapphändig information om vad det är.

Hur mycket bättre är det? Behöver vi det överhuvudtaget? Varför har vi inte fått frågan om vi vill ha det? Vi kanske inte vill det innan vi vet vilka negativa effekter det kan tänkas ha.

Hur påverkas vi av strålningen, vilka biverkningar kan vi förvänta oss? Hur kommer det att påverka djur och natur? Det finns många obesvarade frågor.

Dessa frågor ska inte besvaras av dem som profiterar på 5G, den frågan ska besvaras av forskare och vetenskapsfolk.

Själv tycker jag att 3G och 4G fungerar utmärkt och är fullt tillräckligt.

Karin

Svar direkt från Strålsäkerhetsmyndigheten: Inga säkerställda hälsorisker om regelverket följs

Behöver man vara rädd för strålning från wifi, 3G, 4G och 5G?

Det som är gemensamt för de här teknikerna är att de använder radiovågor för att överföra information trådlöst. Det finns inga säkerställda hälsorisker med radiovågor så länge referensvärdena inte överskrids. Strålsäkerhetsmyndighetens riskbedömningar baseras huvudsakligen på sammanställningar från myndighetens vetenskapliga råd för elektromagnetiska fält samt EU:s vetenskapliga råd.

Omfattande forskning på hälsorisker med radiovågsexponering har pågått i över 20 års tid och hittills har inga direkta orsakssamband mellan den svaga radiovågsexponering, som vi vanligtvis har i samhället, och hälsorisker kunnat säkerställas. Det innebär att de orsakssamband mellan svaga radiovågor och hälsorisker som noggrant undersökts antingen inte existerar eller är så svaga att de inte kunnat säkerställas.

Behöver man vara orolig för att bo i närheten av en mast?

Det finns inga säkerställda hälsorisker med radiovågor så länge referensvärdena inte överskrids. Mobiloperatörerna har ansvar för att basstationerna placeras så att referensvärdet inte överskrids där allmänheten vistas. Kommunerna har ansvar för tillsynen och kontrollerar alltså att operatörerna håller sig till reglerna.

Mobiloperatörer och tillsynsinstanser ska dessutom beakta gällande miljölagstiftning och miljöbalkens försiktighetsprincip. Strålsäkerhetsmyndighetens samlade bedömning är att det inte finns någon strålskyddsmässig grund för oro så länge regelverket följs.

Finns det några risker med den här typen av strålning?

Det finns inga säkerställda hälsorisker med radiovågor så länge referensvärdena inte överskrids, men det är viktigt att fortsätta följa forskning inom området.

För mer information, läs gärna på vår webbplats:

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-och-tradlos-teknik/5g-teknik/

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-och-tradlos-teknik/

Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel