Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur ser politikernas vision ut för våra barn och unga i Östersund?

Känner mig frustrerad över hur jag som förälder ska kunna påverka de beslut som fattas när det gäller barn och unga i Östersunds kommun. Det känns som kejsarens nya kläder där man pratar med andra ord som omstruktureringar och effektiviseringar i stället för nedläggningar och nedskärningar.

I valrörelsen brann Bosse Svensson (C) och Centern för Litsbacken och för att hela kommunen ska leva. Han pratade sig varm för att alla barn och unga ska få samma möjligheter. Den synen delar jag, men i de besparingsförslag som nu ligger så gör man det motsatta som kan innebära nedläggningar av någon enskild anläggning, minskat utbud eller minskad tillgång till idrottsplatser.

Man skriver också i konsekvensanalysen att det framför allt kommer att påverka barn och ungdomars möjligheter till idrott. Jag upplever Bosse som väldigt tyst i debatten – hur ser Centern på de besparingsförslag som nu ligger efter investeringen på 5 miljoner i Litsbacken?

När det gäller skolan är det samma sak. Centern är förvånansvärt tyst och det är kollegorna i Alliansen, Moderaterna och Liberalerna, som får föra mycket av talan, som ordförande i barn- och utbildningsnämnden och som uttalade experter på skolfrågor.

Jag har själv barn som går på Vallaskolan, en av kommunens största skolor, som skulle behöva stora insatser i arbetsmiljön för att barn och personal ska få en bra vardag. Den skolan är inte prioriterad i den stora skolsatsning som görs utan ligger längre fram i tiden. När i tiden sker den historiska investeringen på den skolan?

Förslaget med stora nedskärningar på bland annat fritidsgårdar känns dåligt genomtänkt och inte genomarbetat. Endast 1 av 4 barn kommer enligt beräkningarna att gå på inskriven verksamhet, vilket gör att 3 av 4 barn blir exkluderade. Hur kan man argumentera för att detta är en besparing, eller med ett finare ord, effektivisering kanske, när den typen av verksamhet egentligen är en investering i våra barn och unga?

Vallas fritidsklubb har en fantastisk verksamhet med engagerad personal som brinner för våra barn. Den måste få vara kvar om vi som kommun inte vill signalera att barnen inte är viktiga och värda att satsa på.

Vi läser mycket om stolthet i omstruktureringar och historiska investeringar i skolan. Det pratas mycket om de fysiska lokalerna. Jag skulle också vilja ta del av hur investeringarna ser ut i de mjukare värdena som stärker våra barn som individer och som medmänniskor. Det som bidrar till att Östersund är en fantastisk plats att leva och bo på.

Jag skulle önska att det fanns en vilja att prata med barnen om vad de vill och önskar och inte bara om dem. De är också medborgare i vår kommun och medborgardialog är även viktigt i den målgruppen.

Min fråga till er styrande politiker är – hur ser era visioner ut för våra barn och unga i kommunen, hur kommer medborgardialogen med denna målgrupp att ske och hur ser ni på barnkonventionen som nu blir lag från 1 januari? Den säger att politiker och myndigheter alltid ska tänka på vad som är bäst för barnen.

Förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel