Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur tänker politikerna när det gäller folkhälsa?

Annons

Blir lite fundersam hur våra politiker inom Regionen och Kommunen tänker när det gäller folkhälsa. Bygga ny simhall, bra träning för alla – för dyrt Bevara Reacting, bra träning för äldre och sjuka - för dyrt Fysisk aktivitet på recept (FAR) - för dyrt. För dyrt för vem?

När man sedan ser på nyheterna att kostnaderna för äldreomsorgen kommer att öka med flera miljarder på grund av vi blir äldre. Varför räknar man med att vi måste ha kostsam vård och mediciner bara för att vi lever längre? Att bli gammal behöver inte betyda att man blir sjuk.

Om jag får träna och hålla min kropp igång, få träning på recept och få förutsättningar genom ekonomiska bidrag innan jag blir sjuk, är jag övertygad om att vare sig Kommun eller Region behöver kosta på mig mediciner eller äldreomsorg som kräver mycket personal.

De som idag är i behov av äldreomsorg är många, men varför räknar våra styrande med att bara för att det blir fler 80 plus ska vi bli sjuka?

Det måste vara bättre för ekonomin att satsa på förebyggande istället för att lägga många miljarder på mediciner och äldreboende med stora personalkostnader. Självklart ska det finnas boende för de som behöver, men jag tror att det går att minska kostnaderna om satsningarna görs INNAN man blir sjuk och gammal. Träning i alla former är bra för folkhälsan, men när man blir äldre kanske inte flashiga gym är bästa alternativet. Självklart också en kostnadsfråga för många med pension.

Tänk om- gör rätt. Det måste bli billigare att se till att alla kan träna och ha ett bra pensionärsliv. Eller träna upp sig efter sjukdom. Satsa idag så kanske inte alla 80 plus behöver sjukvård och kostsamma boende.

Majsan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel