Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Huvudlösa planer för Gustav III:s torg

Artikel 66 av 66
Planerna för Busstorget
Visa alla artiklar

Calle Hedman är anställd av Destination Östersund, som ägs av näringslivet, för att driva deras intressen genom sitt arbete som centrumutvecklare. Det innebär att han ska arbeta för att många människor ska vilja vara i stadens centrum och handla i butikerna och äta på restaurangerna.

Debatt: Calle Hedman: Vi måste bygga om busstorget om vi vill ha en levande stadskärna (23 april)

Man strävar efter en ”levande stadskärna” (som det var förr). Då kan affärsinnehavare och restaurangägare betala hyran till fastighetsägarna. Då kan också fastighetsägarna sitta lugnt och göra stora vinster på sitt ägande.

Enligt centrumutvecklaren måste Gustav III:s torg bebyggas om vi ska kunna få en levande stadskärna. Det verkar inte som om vare sig kommunen, Destination Östersund, eller Diös inser vilken föränderlig värld vi lever i.

Den utveckling med digitalisering som pågått ett antal år har accelererat kraftigt under pandemin. Mer och mer fokus läggs på åtgärder för att minska utsläpp av växthusgaser. Allt fler börjar inse att det inte kommer att bli som förr ens när pandemin klingat av. Världen kommer att fortsätta förändras.

Det är troligt att behovet av affärslokaler i centrum kommer att minska. Det är också troligt att resandet och hotellövernattningar kommer att minska jämfört med före pandemin. Kommunen är på gång att skapa 600 nya kontorsarbetsplatser i rådhuskvarteret. Andelen som jobbar hemifrån kommer troligen att vara högre efter pandemin än före pandemin.

Det finns inget som talar för ett ökat behov av vare sig affärslokaler, hotell eller kontor på torget. Att det skulle vara enda sättet för att få en säkrare miljö i centrum verkar naivt i överkant.

Jag kan inte heller förstå varför ytterligare några hus på Gustav III:s torg ska vara Östersunds lösning på den strukturomvandling som världen gått in i. Det finns redan väldigt många hus i centrum. Fastighetsägarna behöver anpassa sig till den nya tiden med sina befintliga hus.

Diös lär vara Östersunds största privata fastighetsägare och har alltså stora möjligheter att påverka utvecklingen och finna nya lösningar i sitt befintliga bestånd. Att i detta osäkra omvärldsläge bygga bort en av de få centrala obebyggda ytor (dessutom i kommunens ägo) som finns anser jag vara fullständigt huvudlöst.

Jag kan bara hoppas att våra förtroendevalda lever upp till det förtroende de fått av oss väljare och avslutar detta projekt i sin nuvarande form.

Östersundare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel