Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Huvudlöst att tro att storskalig gruvdrift inte påverkar

Artikel 13 av 41
Planerna på gruvbrytning i Oviken
Visa alla artiklar

Annons

Det är tämligen huvudlöst att tro att en storskalig gruvdrift inte påverkar.

INSÄNDARE: Inbillning är ingen grund för ett nej till gruvbrytning (7 december)

Den här texten finns att läsa hos SGU: ”Den mest påtagliga påverkan sker i form av buller och damm, ingrepp i landskapsbilden, samt utsläpp av föroreningar till luft och omgivande vattendrag, sjöar och grundvatten. Gruvbranschen är också en stor konsument av energi. Gruvors viktigaste miljöaspekt är dock kopplad till hanteringen av gruvavfall som kan skapa långsiktiga problem.”

Detta vill man ha mitt i bebyggelse och mitt bland några av Jämtlands största lokalproducenter av mjölk, kött och så vidare. 

Hade det varit arbetstillfällen som var det viktiga, så hade man kunnat hjälpa Dollarstore, när de försökte få sitt huvudlager och huvudkontor placerat i Svenstavik.

Nu skriker man återigen efter mer lokalyta till Dollarstore, och man har för avsikt att starta e-handel under 2019 som kräver ännu mer ytor och ännu fler arbetstillfällen.

Vill man se på exempel hur det ser ut när det gått illa, så är Talvivaara 2012, Aitik 2000, Boliden 1998 (som räknas som en av Spaniens värsta miljökatastrofer) några exempel i nutid. 

"Jamen, var ska metallen brytas då om det inte ska brytas här?” Alunskiffret finns i stor utbredning, från någonstans runt Vilhelmina ner till Särna, där emellan så finns stora områden utan bebyggelse. För mig vore det logiskt att placera en så stor och tung industri i ett område längre från vatten och bebyggelse!

För mig som boende i området, så väger nej betydligt tyngre än ja i frågan, både gällande miljön och för respekt för dem som bor i området.

Och det tycker jag att ni som är för en gruvdrift får så lov att respektera, på samma sätt som jag respekterar att det finns de som tror att detta skulle vara räddningen för Bergs och Åre kommun.

Ska man se till sakfrågan så är tyvärr våra åsikter av ringa värde, då Bergstaten är överordnad i frågan.

Oviksbon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel