Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: I min gymnasieklass sitter alla och pratar och skriker hela lektionerna

Jag orkar inte att varje dag sitta i skolan med en klass som helst skulle vilja vara på alla andra ställen än i klassrummet.

En klass som inte respekterar varandra eller lärare. En klass där det är normalt att komma sent, och när man då kommer in i klassrummet tydligt visa att man är där.

En klass som bara skriker saker rätt ut och ska påpeka varenda liten detalj och nästan aldrig låta läraren tala till punkt.

En klass som bara trycker ner varandra och får en att känna sig oönskad, irriterad och uppgiven, så att man till slut totalt bryter ihop. Och känner att man nästan inte vill gå till skolan, för att man varje dag måste uppleva samma saker om och om igen.

Visst, alla ämnen är inte ens favoriter och inte heller alla lärare. Men bara för det behöver man väl inte sitta och prata och skrika hela lektionerna, vara taskiga och uppkäftiga mot lärare samt säga saker som ”jävla bitterfitta” – eller?

Är det jag som har missat en lektion i hur man ska bete sig mot varandra och lärare? Har största delen ut av klassen fått ta en extra kurs i ett hemligt ämne och några av oss andra glömdes bort? Och nu sitter vi där som fån för att vi inte vet att även vi ska kasta skit på lärarna och varandra.

Jag skulle kunna räkna på en hand de i min klass som missat denna ”kurs” i skitsnack mot lärarna och prat i mun på varandra.

Allt man hör innan man börjar gymnasiet är att gymnasiet är den bästa tiden, man skaffar vänner för livet och man får äntligen göra något man gillar. Det enda jag kan hålla med om i det är att man får göra något man gillar eller generellt göra något man valt själv.

Men vad gör det när man hamnar i en klass där man inte trivs, känner att man inte passar in och där majoriteten av klassen bara valt linjen för att den var lätt att komma in på? Jag kan säga att jag har väldigt svårt att se många i min klass jobba med det vi håller på att utbilda oss till.

Så snälla, när det är dags att välja vilken linje man vill gå på gymnasiet, välj inte bara en linje för att den är lätt att komma in på! För det förstör faktiskt för dem som verkligen vill gå den linjen, och det ger linjen ett generellt dåligt rykte. Ta i stället ett sabbatsår och fundera på vad du vill göra med ditt liv.

Varför har nästan alla yrkesförberedande linjer så dåligt rykte och så låg intagningsmerit? Vi kan börja jobba och bidra till samhället på en gång efter studenten, medan de som går högskoleförberedande i regel måste börja plugga. Varför värderas en linje där du måste fortsätta plugga för att bli något högre än en linje där du får en utbildning under gymnasietiden?

Med allt det här sagt – det är dags att många av dagens ungdomar börjar tänka efter hur de beter sig och vad de väljer för linje. Och för föräldrarna att kanske börja vara mer delaktiga i sina barns liv. För det är inte okej att behandla varandra och lärare på det sätt som många gör idag och som blivit vardagsmat.

En elev på Wargentin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel