Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ignorans och okunskap ligger bakom skolbeslutet

 
Skolkarusellen i Östersunds kommun
Visa alla artiklar

”Elever och föräldrar ska ha makten – inte politiker” inleder Elias Rosell sin ledare i ÖP 25 september som en kommentar till skolkarusellen. Han skriver bland annat om rätten att själv få välja skola.

Men i situationen som hundratals föräldrar och barn nu kommer att kastas in i har politikerna makten. Det håller dessvärre inte att nu, efter massiv kritik, kalla nya Parkskolan för kommunens blivande flaggskepp.

Pär Löfstrand (L) om Engelska skolan: ”Park ska bli flaggskeppet som konkurrerar med friskolan” (17 oktober)

Självklart är skolförändringar nödvändiga; det som är avgörande är varför och vad man baserat sina beslut på. Och här är det ekonomiska prioriteringar och bristande elevunderlag, på grund av IES, som ligger till grund för förslaget. Inte alla barns och familjers bästa.

Vi föräldrar har på olika sätt arbetat hårt med att försöka få konkreta svar från politikerna men har varken fått svar eller blivit lyssnade på. Var lämnar denna ignorans oss föräldrar?

Jag har, som alla berörda familjer, fått beskedet att vi nu blir tvungna att göra att nytt skolval. Men när köerna till privata skolor är långa och de andra kommunala skolorna (förutom ströplatser) är fulla finns bara ett alternativ kvar.

Så vad vet jag om förutsättningarna för mitt barns nya skola inför det så kallade skolvalet?

Jag vet att skolan kommer att inhysas i moduler.

Jag vet att mitt barns klass kommer att splittras. Hens närmaste vänner kommer att försöka söka sig till andra skolor, det blir för långt att skjutsa barnen över hela stan. Jag vet att andra barn i klassen som länge stått i kö till privata skolor kommer att välja det alternativet

Jag vet att ingen kan veta vilka pedagoger som vill (eller får) flytta med.

Jag vet att skolledare eller pedagoger inte har blivit tillfrågade eller lyssnade på angående förslaget och inte haft möjlighet att få sina röster hörda.

Jag vet att de ansvariga på kommunen inte har bemödat sig att möta de risk- och konsekvensanalyser som skolorna själva gjort som visat på stora, till och med alarmerande risker vid en flytt.

Jag vet att ingen vet hur trafiksituationen ska lösas. Barnen ska skjutsas kors och tvärs genom stan i något som ska bli en permanent lösning. Jag undrar hur man som politiker i dag, utan att känna skam, kan lägga ett förslag som går så helt på tvärs med en omställning för en hållbar framtid?

Jag vet också att en familj kan tacka ja till flera skolplatser och inte bestämma sig förrän skolan börjar, och att vinstdrivande friskolor som IES hemlighåller sina antagningsbesked. Detta innebär att skolorna in i det sista inte vet hur klasserna ska se ut, och i och med detta inte kan veta vilken personal skolan har råd med.

Detta är förutsättningarna för att jag nu ska göra det bästa valet för mitt barn.

För mig är det en sorg hur man med stor ignorans och okunskap genomför politiska beslut. Utan underlag, utan analys, på kortast möjliga tid. Där välfungerande skolor behandlas vårdslöst av politiker utan kunskap och respekt.

Vi kommer att välja skola i en annan kommun.

Förälder och lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel