Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ingen hänsyn tas till närboende när jättelik vindkraftpark planeras

Jämtkraft AB visar ingen hänsyn till närboende i Fullsjön. De planerar tillsammans med Persson Invest att bygga en jättelik vindkraftpark med 230 meter höga bullrande vindkraftverk med närmaste turbiner drygt 1 kilometer från närmaste boende.

Tillståndet Hocksjön medger 45 vindkraftverk och är ett boxtillstånd, vilket betyder att placeringarna av vindkraftverk inte är bestämda på förhand. Bolaget har dragit ned på antal turbiner från 45 till 23 stycken.

Som en god gest tycker jag då att Jämtkraft AB och Persson Invest kunde ha lämnat ett lite större avstånd till närboende för att minska den olägenhet som kommer att uppkomma med störande buller. Men det tänker inte Jämtkraft AB och Persson Invest göra.

Det visar hur lite hänsyn man tar till människor. Att maximera sin vinst och sprida ut turbinerna över hela ytan är viktigare. Vindkraftverk påverkar ju varandra och ju längre från varandra de står, desto mer effektiva blir de.

Det är vid det här laget vida känt att vindkraftverk orsakar störande lågfrekvent ljud och forskning har visat att det går inte att göra tillförlitliga ljudberäkningar på vindkraftverk i kuperad terräng i kallt klimat. Isbildning är ett vanligt problem i området och orsakar enorm ljudnivåhöjning på vindkraftverk liksom inversionsförstärkning.

Tillståndet Hocksjön har kommit till på ett märkligt sätt. Plötsligt fanns det bara där och ingen hade en aning om hur det hade gått till. Det så kallade samrådsmötet var inte ett möte där besökarna informerades att det är här ni kan protestera.

Vindkraftparken ligger helt inom Sollefteå kommun och gränsen går nära Fullsjön. Sollefteå kommun har tillstyrkt vindkraftparken och inte tagit hänsyn till Fullsjön.

Det har protesterats mot denna vindkraftpark länge! Protestlistor har lämnats in. Länsstyrelsen har kontaktats flera gånger. Det är också överklagat till Mark- och miljödomstolen nu andra vändan om förlängd igångsättningstid. Dom förväntas komma vilken dag som helst.

Jämtkraft AB avser att anlita Nordex för att köpa turbiner. Nordex är ett av bolagen som är inblandade i skandalen i Viksjö.

Tre kilometer från Fullsjön ligger Ögonfägnadens vindkraftpark och i närheten byggs nu Björkvattnet. Ljudet från Ögonfägnaden hörs så gott som dagligen och är ofta mycket störande. Det är som om en flygplats fanns i närheten. Det kommer att bli sju resor värre med Hocksjön!

Anders

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel