Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inte värdigt att utvisa ungdomar till Afghanistan

Skollagen är tydligt förankrad i alla människors lika värde och rättigheter. Det är en del som genomsyrar alla lärargärningar och de människor vi är. Detta är en vädjan om förnuft och medkänsla.

Vår elev kom till Sverige som ensamkommande barn. Han har en månad kvar till studentexamen på teknikprogrammet. Han är duktig i skolan, trevlig, omtyckt och välintegrerad i det svenska samhället.

Vi har förmånen att förvalta Sveriges framtid och det här kapitalet vill vi behålla. Vår elev är som vilken annan 19-åring som helst, han är viktig och betydelsefull. Inte bara som människa, utan för den arbetskraft han kommer att tillföra Jämtland och Sverige.

Nu sitter han på förvar i Märsta, tagen av polis 30 april. Han ska utvisas till Afghanistan då hans asylansökan har avslagits efter drygt fem år i Sverige.

I Afghanistan har han inte någon släkt. Hans släkt befinner sig i Iran. Oerhört tragiskt för honom och en djup sorg och förlust för oss lärare och vänner. Det är tragiskt på individnivå, samtidigt som det är en ren och skär ekonomisk förlust.

Sorgligt nog är detta inte det första fallet som korsat vår väg. De flesta i samhället möter inte de här ungdomarna, men det gör vi och de är värda alla investeringar. Det kommer att ge avkastning med ränta.

De är många gånger bland de duktigaste och hårdast arbetande studenter som vi har. Det skär i hjärtat på oss att veta att antagligen har många redan utvisats utan vår vetskap, efter sin studentexamen.

Om vi menar allvar med vår värdegrund, kan vi inte fortsätta behandla unga människor på det här sättet. Det är inte värdigt ett land som Sverige.

Fredrik Vestin, Mikael Nordling, Anita Roos, Lennart Hamberg, Per Ahlström, Rebecca Klingvall Ek, Agneta Hemréus, Cecilia Tengelin, Caroline Järrebring, Bengt-Erik Hemmingsson, Anders Frank, Marianne Gidén, Laila Granlöf, Gunilla Jonsson, Rasmus Alrøe, Jeanette Richter, Mikael Eklund, Per-Olof Sjöberg, Simon Sandell och vänner i avgångsklasserna på teknikprogrammet, Wargentin.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel