Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag fick snabb och effektiv vård vid prostatacancer

Under den senaste tiden har det skrivits och talats om regionens bristande cancervård i allmänhet och prostatacancervård i synnerhet.

Jag tycker att debatten varit något onyanserad, därför vill jag berätta om min resa. Den började på hälsocentralen (HC) i Östersund och senare på Universitetssjukhuset i Umeå.

Vid allmän hälsokontroll på HC i januari 2016 visade det sig att mitt PSA var något högt, 3,9. Det var något högt för min ålder, 66 år. I juni samma år hade det ökat till 4,7.

Jag remitterades till Östersunds lasarett för cellprovtagning. Cancer konstaterades. Magnetröntgen gjordes för säkerhets skull och nytt PSA prov togs. Besök på urologen i december. PSA var nu 5,7. Då beslutades att jag skulle opereras.

Isotopröntgen och datatomografi gjordes. Opererades i april 2017. Läkaren hade gjort 150 liknande ingrepp. I juni var PSA 1,3. Rester kvar av tumören. Remitterades till Umeå för strålbehandling.

I augusti började strålningen. Trettiofem behandlingar under sju veckor. Varje strålning tar tre min.

Regionen hade bokat mig på Hotell Björken. Jag hade samma rum hela tiden och där fanns bäddsoffa för närstående. Hotellet hade sy- och snickarverkstad. Där fanns sjuksköterska vid behov.

Umeå är en fin stad. Behandling i Umeå behöver inte vara nedslående. Det gäller att acceptera situationen och gör det bästa av den.

Den 27 september var sista strålningsdagen med läkarsamtal med och därefter hemfärd. PSA var nu 0! Den här resan har inte kunnat gå så mycket fortare och varit effektivare.

NG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel