Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag kan inte längre göra ett fritt skolval

 
Skolkarusellen i Östersunds kommun
Visa alla artiklar

Häromdagen kom inbjudan till det stundande skolvalet för läsåret 2021–2022.

Det har pratats en del om att kommunen erbjuder ett fritt skolval. Jag önskar en definition på vad ett ”fritt skolval” innebär. För mig kommer det inte längre att finnas någon skola i den närhet som jag önskar.

För mig som vill att mina barn ska kunna ta sig till och från skolan själva finns inte längre det valet.

För mig som värnar om miljön och önskar att mina barn ska kunna cykla vart de än vill ta sig, som till skolan, finns inte längre det valet.

För mig som tror på att barn med en trygg uppväxt och en stabil skolgång blir samhällsviktiga medborgare, som vågar uttrycka sina åsikter och har en vilja att påverka, finns inte längre det valet.

För mig innebär ett fritt val att jag har några olika skolor att välja mellan, den skola som är närmast, den skola som har mest utbildad personal eller den skola där barnens kamrater går.

Jag kan omöjligt göra detta skolval utifrån mina premisser, då jag varken kan välja den skola som är närmast – det kommer inte att finnas någon kvar.

Personaltätheten är omöjlig att förutspå – kommunen har inte en susning om vilket elevantal de kommer att ha hösten 2021.

Kamrater sprids till olika skolor – utifrån valet deras vårdnadshavare gör.

Var är friheten i detta val? För mig står valet nu mellan kommunal skola eller friskola. Är det det som är definitionen på ett ”fritt skolval”?

Undrande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel