Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jag skäms över svensk rovdjurspolitik

Svensk rovdjurspolitik är ett skämt om man ser hur den hanteras runt om i landet.

Vi har vant oss vid att samtliga beslut om vargjakt i Mellansverige överklagas av någon kramande förening och strax därefter stoppas av någon domstol innan jakten har kunnat påbörjas.

Otaliga är dessa exempel. Resultatet blir växande vargstammar och stor oro hos den lokala befolkningen som inget hellre vill än att bli kvitt gisslet som dödar boskap och husdjur, skrämmer folk och hindrar barn och vuxna från att vara ute i skog och mark utan att bära gevär.

Inte nog med varg. Samma sak ser vi nu med den planerade jakten på järv och lo  i Jämtland och Härjedalen. Länsstyrelsen har efter mycket noggranna analyser tillåtit jakt på ett antal individer, främst i syfte att rädda ett stort antal boskapsdjur som ägs av samerna. Renarna är deras levebröd, och att splittra flockarna och döda många av djuren är förödande för samernas livsbetingelser.

Domstolar har nu stoppat jakterna och ingen vet om det över huvud taget blir jakt. Detta upprepas år efter år och skapar olustiga stämningar ute i samhället. Faran är att tjuvjakt anses som den enda utvägen att råda bot. Samtidigt kan vi konstatera att suicidförekomsten hos denna del är högre än hos övriga landets befolkning. Så oroande att särskilda projektmedel avsatts för att få till ändring. 

Jag skäms över svensk rovdjurspolitik och hoppas på lagändring så att små särintressen, ofta boende i storstad söderut, inte ska kunna haverera rennäringen och omöjliggöra ett boende i våra fjällregioner.

Finn Cromberger, viltförvaltningsdelegationen för Liberalerna

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel