Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag vill aldrig gå i pension

Blir så brydd över nyhetspressens matande om pension hela tiden. Det sker ur en vinkel som att det härligaste i livet och meningen med livet vore att gå i pension. Som att man föds för att få i pension och att det vore en normal del av livet. Dessutom att man vill göra det så fort det bara går. Även så skriver många tidningar om hur man kan sluta att arbeta tidigare på olika sätt.

Annons

När jag märkte att detta inte var något roligt eller vad jag önskade sökte jag mig direkt vidare. Detta borde alla göra och har man svårt med det sociala så borde man få hjälp av samhället att lyckas med det och att lyckas finna den "rätta" sysselsättningen.

Det utmålas även som att arbete bara handlar om att tjäna pengar för att överleva och att det är ett ont måste. Men arbete är så mycket mer och det finns bitar som kanske viktigare än pengarna som man verkligen tittar på vad en meningsfull och bra sysselsättning göra för människan och samhället. Visst är det bra att ha en inkomst så att man kan göra allt man vill utöver sitt arbete men snart kommer ju den tekniska utvecklingen nog att göra så att samhället kommer att behöva införa en medborgarlön då AI, robotar med mera kommer att ta en massa av det som vi i dag kallar arbete. Det innebär ju att alla i princip har pension.

Då kanske någon blir rädd och tänker att då kommer ju ingen att göra någonting och samhället stanna av. Men jag vet själv då både jag själv och flera som jag känner har en passiv inkomst eller tillgångar sedan många år som gör att vi inte behöver arbeta. Utan skulle sedan länge kunna sitta och bara rulla tummarna på någon sandstrand och få cancer av solens strålning. Men det gör vi inte. Samma med personer som Bill Gates, Warren Buffet, Richard Branson, Elon Musk, Jeff Bezos, Laleh, Marcus Näslund och många därtill. De skulle alla kunnat dragit sig tillbaka för länge sen. Men det gör de inte heller. Varför? Behöver de mer pengar?

Nä, faktum är att man när man har sysselsättning, kan vara ett jobb, ett eller flera olika projekt med mera, får man ut så mycket mer än monetära saker. Den kanske viktigaste är det sociala och mentala. Man har och får (oftast) nya goda vänner att umgås med på och kanske även utanför sysselsättningen och en meningsfull tillvaro (om man ser till att hitta den sysselsättning som man gillar och tycker är meningsfull).

Det som inte utmanas förfaller. Även våra kroppar.

Vill aldrig någonsin gå i pension!

Magnus Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel