Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jämtlands Väl: Låt politikernas löner spegla de kommunala lönerna

Bräcke, en av alla kommuner i kris, väntar på hjälp från staten. Men hjälpen kommer inte i den omfattning man vill och förväntat sig, och om den kommer så är det oftast för sent.

Inför nästa år ska alla verksamheter inom koncernen Bräcke kommun spara minst 20 miljoner kronor, och det kommer återigen att skäras ner i kommunal service. Alla tjänstemän och arbetare inom koncernen gör sitt yttersta för att nå målen i budgeten, flera avdelningar går redan på knäna.

Och vad händer då inom politiken? Jo, vi måste höja våra arvoden. De ska följa höjningarna av arvodet för riksdagsledamöterna, och de lönerna riskerar väl aldrig att sänkas.

Det var länge sedan riksdagsledamöterna tappade kontakten med verkligheten och hur det är för oss vanliga människor att leva med skatter och avgifter.

Vi i Jämtlands Väl Bräcke anser att en höjning av arvodena spär på politikerföraktet och skapar politiker som inte inser konsekvenserna av sina beslut. Därför har vi lämnat in en motion om hur vi kan tänka oss arvoden och partistöd.

Vi anser att arvodet ska spegla lönerna i kommunal sektor, där vi gärna ser att det är medianlönen som ligger till grund för arvodena.

Vi anser också att det politiska arbetet är till för att skapa de bästa förutsättningarna för Bräcke kommuns invånare och att sätta Bräcke kommun först i alla lägen. Vi anser inte att vi politiker ska ha så höga arvoden, så att vi kan leva bättre än kommuninvånarna.

Vi i Jämtlands Väl Bräcke anser att det räcker med ett kommunalråd och ett oppositionsråd, inte som nu; 2,5 kommunalråd och 1 oppositionsråd.

Vi tror inte på att skapa en arvodeskommitté av kommunfullmäktiges presidium. Vi ser hellre att en från varje parti i fullmäktige sitter i arvodeskommittén. Vi vill inte flytta bort mer makt och insyn från kommunfullmäktige.

Christer Olsson, Jämtlands Väl Bräcke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel