Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Järpen är fortfarande centralort i Åre kommun

Bofasta befolkningens centralort i Åre kommun heter faktiskt fortfarande Järpen. Fullt naturligt eftersom Järpen var Västjämtlands enda municipalsamhälle före kommunsammanläggning och då ändrades till centralort, med den klart största befolkningen, mest service, vägnät, och mest skolförvaltning.

Nu i augusti år kan vi fira 80-årsminnet av Järpens frivilliga högre utbildning efter grundskolan, den startade år 1937.

För fyra år sedan, 2013, kunde vi ha firat 200-årsminnet av Järpens första grundskola som startade år 1813 i Järpbyn. Den har sedan dess alltid hetat Racklöfska skolan som minne av donatorn O H Randklef (Racklöf) på 1700-talet.

Till våra politiker: Vad händer med våra barn klass 7–9, och med invandrares skolgång, och med våra goda vänner Hallenborna, när situationen år 2008 tvingade oss att stå mot varandra i skolstriden med bland annat långa resor för barnen?

Beslutet är tre högstadier. Po Tidholm ska väl inte bestämma i vår kommun? En önskan om lugn och ro i den här kommunen är väl för mycket begärt.

Sonia Lundström

Järpen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel