Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: JGY:s ordförande Waara (S): Det är stötande att gymnasieföreningarna aktivt väljer bort ungdomar

Efter förra veckans rapportering i SVT Nyheter Jämtland är många människor upprörda över vad som händer i de så kallade gymnasieföreningarna i Östersund.

SVT Nyheter Jämtlands granskning

Jag delar den upprördheten. Det är stötande med förnedrande inval och att man aktivt väljer bort unga människor. Det ska inte få förekomma.

Föreningslivet är en naturlig del av det svenska samhället, men det ska alltid bygga på inkludering och demokratiska principer. De föreningar som upprör på skolan i dag ingår inte i en sådan demokratisk tradition.

Som ansvarig politiker har jag med stort engagemang arbetat med den här frågan. Vi har under senare år arbetat aktivt med att skolan ska bli fri och/eller minska de negativa konsekvenserna av de odemokratiska föreningarnas verksamhet.

Föreningarna finns dock kvar, vissa förbättringar har skett, men jag är naturligtvis inte nöjd med dagens situation.

Skolan ska fortsatt ta sitt ansvar, bland annat genom värdegrundsarbetet i våra skolor. Våra lärare och rektorer gör viktiga insatser i det här arbetet.

Föreningsfriheten är grundlagsskyddad. Jag vill att föreningslivet ska kunna utvecklas i en positiv, demokratisk, riktning där gymnasieföreningar ska samla unga som delar gemensamma intressen i stället för att exkludera vissa på oklara grunder.

Därför behöver vi ett starkt stöd av föräldrar, bygdegårdar och andra delar av samhället för att åstadkomma det vi vill.

Viktigast för att komma tillrätta med exkludering och pennalism är föreningarna själva som behöver bestämma sig för om de vill vara en del av ett modernt samhälle eller inte.

Anton Waara (S)

ordförande Jämtlands Gymnasieförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel