Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kan regionen dra ned på personal och samtidigt klara coronakrisen?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Regionsledningen redogjorde för en tid sedan för sina nuvarande arbetsinsatser. Bland annat ligger fokus på att rädda liv och företag.

Debatt: Så arbetar den politiska ledningen i Region Jämtland Härjedalen under coronapandemin (14 maj)

Hur kan ett konkursbo som ligger back med 1,5 miljarder rädda några företag? Någon förebild är ju inte regionen i ekonomi eller företagsdrift.

Det som för min del inte stämmer med verkligheten är prioriteringarna av deras insatser i övrigt. Regionens huvudsysselsättning, vården, har politikerna inget att göra med? Detta område hanteras av tjänstemännen, och kräver inget av regionens ledning.

Vilket resonemang fördes av ledningen under budgetarbetet hösten 2019? Ett av förslagen var att personalen ska minskas med upp till 100 tjänster, de flesta inom vården. Till detta ska läggas det nya arbetsschema som upprört personalen till den grad att vissa har sagt upp sig, och försvinner ur vården under sommaren.

Låt oss nu ponera att personalnedskärningen hade genomförts innan coronapandemin bröt ut. Vad hade hänt då? Vi vet att för att klara av pandemin, har Östersunds sjukhus ställt in operationer och behandlingar för att kunna bemanna pandemivården. Ändå handlar det om ett begränsat antal patienter, varav någon behandlas i respirator.

Klarar regionen av att reducera personalen med upp till 100 personer inom närtid, och samtidigt ha resurser att ta hand om pandemins verkningar de närmaste åren, om den har samma utveckling som spanska sjukan 1918–1920?

Är det inte dags för regionens ledning att grundligt gå igenom vårdens organisation i framtiden, och ge uppdragsgivarna, med andra ord skattebetalarna, konkreta beslut vad regionen i framtiden kan erbjuda för vård? Till exempel att vid nästa pandemiutbrott ges ingen vård för denna, därför att dessa resurser har avvecklats, eller vilken annan vård som kommer att avvecklas.

Det finns massor inom vården som våra så kallade folkvalda måste klara ut för oss skattebetalare. Men det är så klart att det är trevligare att syssla med annat.

Ove H

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel