Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: KD: Fel att betrakta vårt förslag om extra helgersättning som böter

 
Vårdkrisen i Jämtland och Härjedalen
Visa alla artiklar

Angående artikeln ”Så vill oppositionen lösa krisen på sjukhuset – S: Vi tar höjd för bättre avtal” (7 juli)

Nej, Bengt Bergqvist (S), den extra helgersättning som vi föreslår i vår motion ”Arbete 2 av 5 helger på hela sjukhuset” ska inte uppfattas som böter, utan som en skälig ersättning till de sjuksköterskor och undersköterskor som tvingas att arbeta varannan helg.

Att arbeta varannan helg påverkar i hög grad möjligheten till återhämtning, bidrar på sikt till en försämrad arbetsmiljö och försvårar rekrytering.

Motionens förslag om arbete max 2 av 5 helger är en i en rad nödvändiga åtgärder som behövs för att kunna rekrytera och behålla personal och komma till rätta med personalbristen. Lyckas vi med det kan vi också återställa antalet vårdplatser för en patientsäker och kvalitativ vård på sjukhuset.

Motionen bör hanteras skyndsamt, vilket vi påpekade vid fullmäktige i juni utan att få gehör. Motionen kommer därför först att hanteras av hälso-och sjukvårdsnämnden för senare beslut vid fullmäktige i oktober.

Vid fullmäktige i juni ställde jag också frågor till den politiska ledning om bland annat platsbristen på sjukhuset, sommarplaneringen, den allvarliga situationen på ortopedkliniken och den patientosäkra vård som man nu tvingats till att bedriva vid kliniken.

Svaren var inte tillfredsställande eller klarläggande men det framgick att den politiska ledningen är införstådd med att det idag bedrivs en patientosäker vård vid sjukhuset i Östersund. Den kunskapen borde och bör föranleda åtgärder på det personalpolitiska området, med högsta prioritet.

Lars-Erik Olofsson (KD) gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel