Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Klart Bergs politiker ska ha samma lön som i övriga kommuner

De senaste dagarna har det varit en hård och ibland otrevlig debatt på sociala medier och i den vanliga pressen. Det har handlat om att de arbetande politikerna i Bergs kommun ska höjas till samma arvode som övriga kommuner och likriktas.

Politikerna i Berg har beslutat att höja sina egna arvoden – kommunalrådet får 12 000 kronor extra varje månad (15 november)

För det första tycker jag att det är bra att man engagerar sig och välkomnar mera ungdomar som driver vår kommun framåt. I dag är många av våra politiker tillgängliga dygnet runt sju dagar i veckan. Träffar de en person på Ica en söndag morgon som har synpunkter på det ena och det andra så förväntas de ta diskussionen, oavsett om de har barnen eller svärmor med sig.

Insändare: Alla i samma bransch har inte samma löner – inte politiker heller (29 november)

Jämför man då kommunpolitiker med regionpolitiker så tycker jag att kommunpolitiker har ett helt annat och socialt pressat arbete. Man känner kommuninvånarna och det förväntas mer av dessa damer och herrar både socialt och i arbetet. Självklart, enligt min mening, att kommunpolitiker ska ha samma arv ode som regionarvodet.

Debatt: V: Stoppa höjningen av politikernas arvoden i Berg! (23 november)

Arvodet är baserat på procent man jobbar med politiken, är det exempelvis en politiker som jobbar 60 procent så har den naturligtvis 60-procentig lön och får prova att söka ett annat jobb på 40 procent.

Tittar man sedan på vår kommun på vad som hänt och händer, tycker jag inte man ska motsätta sig den lagliga ersättningen. Bostäder planeras och byggs, Klövsjö expanderas, kontinuerliga bydialoger hålls på många platser i vår stora kommun.

Tittar man på företagsklimatet så har Berg gått från plats 270 till 114, så det är en god bit på väg. Samverkan med Härjedalen i vatten och miljöresurs har, vad jag förstår, resulterat med en sänkning av VA-taxan med 10 procent. Bra jobbat!

Jag har två barn i grundskolan i Berg och kan bara gratulera till att man fått tag på dessa kompetenta och duktiga lärare, Bergs kommun ligger på plats 29 av alla kommuner gällande kvalitet i skolan. Befolkningstillväxten ökar och Bergs kommun har ett överskott på 8 miljoner kronor.

Med dessa ord vill jag säga: Bra jobbat alla politiker, oavsett partifärg, och tjänstemän i Bergs kommun, klart ni ska ha samma arvode och lön som övriga kommuner. Och alla invånare kan bli medlem i ett parti och engagera sig.

Rickard Svedjesten, partifärglös, Oviken, Bergs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel