Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kommunals medlemmar tar hand om välfärden under julen

Nu stundar julen med alla bestyr. En trevlig tid för de flesta.

Medan många av oss är upptagna med att se Kalle Anka och hans vänner, öppna julklappar och umgås med nära och kära, finns det de som fortfarande arbetar.

Snart kommer många medlemmar i Kommunal att arbeta så kallad storhelg. Storhelgstillägg betalas ut på obekväm arbetstid under storhelg, det vill säga jul, nyår och liknande helger. Den varierar från 55,30 kronor timmen till 129,90 kronor beroende på vilket avtal man har.

Det är priset för att välfärden ska fortgå även under en av de största familjehögtiderna i det svenska samhället. Välfärden tar inte julledigt.

Tänk dig själv en välfärd som tar paus under julen, ett äldreboende som bommar igen under mellandagarna, en brukare som får klara sig själv, barn som inte får omsorg när föräldrarna måste arbeta, inga bussar som går, inga bränder som släcks. Det skulle vara förödande.

Här har vi att göra med verksamheter som måste fungera på topp året om och där välfärdsarbetarna förväntas göra detsamma. Där många får finna sig i att fira julen någon annan dag. För det är de välfärdsarbetarna i Kommunal gör, ser till så att välfärden aldrig stannar. Inte ens under julen.

Så till er som arbetar och håller välfärden fungerande under julledigheterna, tack! Tack för att ni finns. Utan er stannar samhället, landet och välfärden. Ni är de verkliga samhällsbyggarna.

Sara Sjödin, avdelningsordförande Kommunal Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel