Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kraftverket i Långforsen är ett kulturminne

Fjällornas ordförande Sivan Jansson, går med sin debattartikel ut med vilseledande uppgifter till tidningens läsare, om Långans vattenföring. Förmodligen av ren okunskap. Hon vill framhäva att älven tillhör de sista vattendragen med vilt vatten.

DEBATT: Mossigt att renovera kraftverket i Långforsen (12 januari)

Låt oss titta uppströms Långforsen. Vi börjar vid Burvattnet. Sedan Stora- och Lilla Mjölkvattnet, Korsvattnet och Överoldsjön, samtliga är reglerade och mynnar ut i Oldens kraftverk. Därifrån vidare till Rönnöfors kraftverk, som mynnar ut till Landösjön. Under tidigt 1940-tal reglerades även Landösjön.

Allt vatten uppströms Långforsen, förutom Åkerån, är reglerat, vilket innebär att vattenföringen i Nedre Långan är helt beroende av vattenmagasinens påfyllnad och driften vid Oldens kraftverk.

Trots detta bedöms Nedre Långan som ett eftertraktat sportfiskevatten. Det "vilda vattnet" i Lillforsen kommer fortsättningsvis att strömma,oavsett om renovering blir av eller en utrivning av kraftverket.

Många bybor här i Kälomsbygden med omnejd, har förhoppning om en snar renovering av kraftverket i Långforsen. Det är ett kulturminne, värt att bevara och förvalta. 

Lisen och Gunnar Olofsson, skogsbönder i Österulfsås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel