Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Krokoms kommun slutar inte i Aspås!

För ett tag sedan skrevs det i ÖP att det måste byggas mer i Krokoms kommun. Nu tycks många tro att Krokoms kommun slutar i Aspås, men faktum är att en rätt stor del av kommunen ligger norr om Aspås. Om man nu från kommunens sida vill att utkanterna ska leva så borde man från kommunens sida underlätta för dess överlevnad i stället för tvärtom.

För ett tag sedan var en norsk lantbruksprofessor på Torsta och redogjorde för hur man på norska sidan gjorde för att underlätta glesbygdens överlevnad, så det går bara viljan finns. På vår sida om gränsen tycks de göra allt de kan för att ta död på glesbygden, och ska inte den odlade jorden brukas kan det bara gå åt ett håll.

Man håller tydligen på att väcka liv i den militära beredskapen. Hur många miljoner förstördes när den avvecklades? Men hur är det med den civila beredskapen, finns det överhuvudtaget någon sådan? Har vi glömt 1940-talet, hur viktigt det var att ta vara på vad varenda odlad jordbit producerade? Tänk vad stadsborna var måna om att vara bekanta med varje torpare, för alltid kunde det bli någon matbit utan kuponger och nu är allt detta värdelöst.

Månne tro om dagens människa förstår hur sårbara vi är på många vis, tänk vad känsliga vi är när det gäller vatten. Svälta någon dag kan vi, men utan vatten är det svårt.

Vad händer om vi blir utan el? Många av oss som är till åren komna är uppväxta utan el, och det var utan tvekan obekvämt, men driftsäkert. Vi som bor i utkanterna klarar oss nog även om det skulle bli obekvämt, men hur går det där det är alltför mycket folk på små ytor?

Borde vi inte börja inse fördelen med att bo i utkanterna? För det finns utan tvekan fördelar. Men i denna stressade tid har vi inte tid att ta vara på dem.

TA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel