Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Läkarbesök och sjukresor blir dyra för en fattigpensionär som har svårt att gå

Varför ska det vara sådana orättvisor med ersättning för sjukresor och läkarbesök?

Jag bor i Bispgården och är en vanlig fattigpensionär. Har varit till Östersunds sjukhus två gånger i år. Med resa och arvode på 300 kronor per besök kostar det över 600 kronor per gång. Resan går på 400 och jag får igen 73 kronor av regionen i bilersättning.

Är lite handikappad med diskbråck i rygg och nacke och förslitning i knän och fötter, så jag måste åka bil, och bussen får man samma reseersättning för. Dagkort med buss kostar 360 kronor och ersättningen från regionen är 70 kronor.

Förut fick vi som bodde ute i länet åka buss gratis på remiss. Vi ska rimligen ha samma kostnad som de som bor i Östersund med omnejd.

De nyanlända betalar bara 50 kronor för läkarbesök. Man blir fundersam om det står rätt till.

Man kan också få gå flera hundra meter från parkeringen till sjukhusentrén, men det räknas inte.

Jag har själv svårt att gå och har frågat läkarna om sjukresa, för det går taxibuss tre gånger Hammarstrand–Östersund tur och retur, med hämtning i Bispgården. Svaret är att jag själv ansvarar resan om det inte finns medicinska skäl. Att man nätt och jämt kan gå är inte skäl nog.

Man kan också få gå flera hundra meter från parkeringen till sjukhusentrén, men det räknas inte.

Efter att jag fått ett ljumskbråck opererat blev det hemresa redan på eftermiddagen. Jag frågade om taxi men svaret blev bussen. Jag skjutsades i rullstol till stora entrén, sedan skulle jag ta bussen till busstorget och sedan bussen hem. Jag sa att jag inte orkade, men resan var ändå mitt ansvar.

Vart är vi på väg? Var är rättvisan och allas lika värde?

Gösta Westerlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel