Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Landsbygden ses som ett kolonialt skafferi

Nu är det valår igen med mera trixande än politik i vågskålarna när det gäller riksdagsvalet. Det är knappt att det är värt att kommentera, då den ena sidan mörkar om vilka partier som ingår i alliansen Den andra sidan skäms för den politik man borde bedriva och vill ”samarbeta”.

Landsbygdsfrågorna kommer som vanligt att negligeras. Lite floskler som ”landsbygden ska leva” och annat i samma stil kommer att krystas fram förstås.

Landsbygdskommunerna ska också välja nya företrädare. Där har vi två läger att välja mellan som båda kommer att prata om turism, entreprenörskap, innovatörer och vikten av bra sjukvård och infrastruktur även hos oss. Till förväxling lika och båda lika oförmögna att åstadkomma en förändring.

Den lika självklara som obekväma sanningen är att vi ”på landet” inte äger frågan. Den kan avgöras endast i riksdagen och ingen annanstans! Det vi kan göra är att välja vilken sida som ska avveckla oss.

Utan en total enighet (oavsett parti ) i alla landsbygdskommuner vad gäller våra företrädare på alla nivåer, är kräftgången som huggen i sten. Men kommunerna i avfolkningsområdena kan tillsammans utgöra en avsevärd kraft, om vi bortser från våra politiska olikheter och enas och ställer krav!

Piskorna mot landsbygdsledamöterna på riksnivå måste neutraliseras. Sedan när vi lyckats blockera några av de så ”viktiga” storstadsfrågorna några gånger så lossnar det nog. När vi fått en politik för riket som liknar någonting kan vi börja prata politik igen!

Men, det blir väl som vanligt – varje parti ska ha sin egen politik. En för Stockholm, Göteborg och Malmö och en annan för oss andra, påhejade av finanshajar som bara vill ha landsbygden som kolonialt skafferi.

Hans Ola Berglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel