Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Längtar Åkesson till samhället där den fattige fick stå med mössan i hand?

Jag läser i Aftonbladet att Jimmie Åkesson och hans SD längtar tillbaka till det Sverige som var förr.

Jag talade med min gamle far, 85 år gammal, om detta underbara land som tydligen fanns förr enligt Åkesson.

Ett land där man som 13-åring vid faderns sjukdom fick försörja sin familj genom skogsarbete som man egentligen inte orkade med, ett land där den fattige fick stå med mössan i hand och tigga om arbete, ett land där bara de rikas barn kunde skaffa sig en utbildning värd namnet.

Är det det samhället Åkesson längtar till? Samhället där de flesta stod utan försörjning vid sjukdom, landet där unga kvinnor jobbade som tjänstefolk utan någon trygghet och inte sällan utnyttjades av sina husbönder och sedan kördes på dörren.

Det är ingen forntid jag skildrar här, utan 85-åringen minns det mycket väl och längtar inte tillbaka till tiden när lagar om anställningsskydd och arbetsmiljö saknades, och medbestämmande i arbetslivet bara var en dröm.

Landet där folkpensionen inte räckte utan man fick bo hemma hos sina barn på undantag. Landet där de besuttna kämpade för att stoppa ATP när vanligt folk ville trygga sin ålderdom.

Det är tydligen detta drömsamhälle som man längtar till.

Det samhället kämpade min far och hans jämnåriga ner till slut genom en hård facklig och politisk kamp. Han blir tårögd när han ser SD och högerkrafterna drömma sig tillbaka till det land som var förr.

Tänk att detta drömland fanns, Åkesson, trots att invandringen var minimal!

PEP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel