Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Länsstyrelsen har fel om Sonfjällets nationalpark

Sonfjället Natur & Kultur i Hede invigdes för en tid sedan. Där har Länsstyrelsen i Jämtlands län ställt upp en informationstavla om Sonfjällets nationalpark.

Dessvärre har länsstyrelsen, som vanligt, kommit med desinformation om nationalparken. Det är frågan om syftet med bildandet av nationalparken år 1909. På skylten står detta:

”.. bevara de unika lavarna i de södra fjällen och för att skydda björnens sista fästen i Sverige.”

Detta är helt fel, även om bevarande av lavar blir en följd av det verkliga syftet. Björnen nämns överhuvudtaget inte i proposition nummer 125 i samband med Sonfjället. Det verkliga syftet är att bevara ett sydligt fjäll i sitt naturliga skick, fredat från renbete! Den nedåtgående trädgränsen skulle kunna studeras och fjället skulle vara ett referensobjekt för forskningen.

Sonfjället ansågs vara ett lämpligt fjäll för ändamålet genom att renar inte brukade vistas där. Fjället passade även bra på grund av sitt isolerade läge som innebar att det lätt skulle kunna fredas från renbete.

Det är märkligt att länsstyrelsen hela tiden ljuger om syftet med Sonfjällets nationalpark. Denna park utgör 0,16 procent av fjällen i Norrland (Fulufjällets nationalpark utgör 0,61 procent) och alla övriga fjäll har rennäringen oinskränkt rätt att bruka.

Det är även märkligt att inte rennäringen kan vara så pass lyhörd att den för en gångs skull kan ta lite miljöansvar. 10 300 hektar av 6 300 000 hektar kunde väl ha fått vara.

Bertil Andersson, Hede

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel