Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Länsstyrelsen ska flagga med svensk flagga

Länsstyrelsen är en statlig myndighet. Svenska statliga myndigheter och de statliga tjänstemän som arbetar på dem, har medborgarna (samtliga röstberättigade medborgare via riksdag och regering) som uppdragsgivare.

I sitt utövande av uppdraget ska länsstyrelsen arbeta enligt god förvaltningskultur, som bygger på den statliga värdegrunden (som i sin tur bygger på de lagar och förordningar som styr statliga myndigheters arbete). Värdegrundens principer handlar om att myndigheter arbetar på medborgarnas uppdrag och att alla medborgare ska behandlas lika utefter de individuella förutsättningarna, samt att alla medborgare ska respekteras.

Att länsstyrelsen arbetar på uppdrag av medborgarna flaggar länsstyrelsen för genom att hålla den svenska flaggan hissad. Den svenska flaggan är en samlande symbol för alla oss som bor i Sverige. Den exkluderar ingen och symboliserar enighet bakom vår önskan att leva i fred och frihet, i en demokrati där allas rätt till yttrandefrihet garanteras och där vi respekterar de mänskliga rättigheterna.

Det är alltså detta som länsstyrelsen flaggar för genom att ha allas vår svenska flagga hissad i topp.

Under sameveckan i Östersund har den svenska flaggan på länsstyrelsens tak dock bytts ut mot en sameflagga som fått vaja över länsstyrelsen. Detta är problematiskt och förvirrande eftersom den samiska flaggan inte inkluderar alla medborgare, utan tvärtemot exkluderar alla dem som inte tillhör minoriteten som definieras av folkgruppen samer. 

Vad länsstyrelsen ”flaggar för” är inte en bisak, det kan inte bortförklaras eller negligeras. Länsstyrelsen ska flagga för att den statliga värdegrunden följs, för inklusion av alla medborgare, oavsett etnisk tillhörighet, kön, eller kultur. Länsstyrelsen ska flagga för att alla medborgare behandlas lika och att de respekteras, att länsstyrelsen står bakom de svenska grundläggande värderingar kring demokrati och yttrandefrihet. 

Länsstyrelsen ska inte flagga för någon annan än uppdragsgivarna - samtliga svenska medborgare, ingen nämnd, ingen glömd.

Därför ska länsstyrelsen alltid hålla den svenska flaggan hissad.

NN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel