Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lär av Norge om intäkterna från vattenkraften

En fråga till våra folkvalda ledamöter i riksdag och regering: Hur kan det system som vi har i Sverige, med att en naturtillgång som vattenkraft exporteras till södra Sverige och övriga Europa, utan att en del av dessa enormt stora intäkter stannar kvar i de kommuner som den kommer i från, vara rimligt?

Vi har under de senaste 60–70 åren haft olika färger och färgkonstellationer på de styrande i Sverige, men ingen har bevisligen lyckas med att komma till rätta med denna orättvisa. Är det kunnandet som saknas, eller är det viljan?

Det som finns kvar till oss som bor i dessa kommuner är älvar, som delvis är förstörda när det exempel vis gäller fiske, och naturupplevelser i form av forsar och vattenfall. För dessa kommuner vore det bättre med outbyggda älvar som i stället kunde ge oss inkomster från en snabbt växande naturturism.

Så min uppmaning till er är att göra om detta orättvisa system. Lär av hur man i Norge har löst denna fråga sedan många år tillbaka.

”Ja, men ni får ju bygdemedel.” Här kan man snacka om småpengar och allmosor, eller smulor från ”den rike mannens bord”. Dessa bygdemedel är väl mest till för att döva politikernas samveten, om de nu har något sådant när det gäller denna viktiga fråga. En fråga som i slutändan kan handla om glesbygdens överlevnad.

Martin Stugholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel