Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt A-traktorer få köra 60 km/tim

Alla vi som vistas på vägarna har nog märkt den stora ökningen av A-traktorer som har ökat explosionsartat i antal sista året. Om du åker vägen mellan Östersund och Orrviken som jag ofta gör så möter du eller åker i kapp ett relativt stort antal av dessa rödtrianglar.

Att de är ett stort irritationsmoment i trafiken kan nog alla hålla med om. Att de bildar köer på flera hundra meter under tider för arbetspendling har blivit ett stort problem. Irriterade trafikanter som försöker sig på omkörningar längre bak i kön skapar farliga situationer som kan leda till svåra olyckor.

Så här kan vi inte ha det på våra vägar. Det är ingenting som är unikt för Östersund eller Jämtland utan fenomenet har dykt upp i hela Sverige. Relativt nya bilar byggs om för att få framföras i en maxhastighet av 30 km/tim av 15–16 åringar med ett begränsat körkort.

Inget ont om unga killar och tjejer som har fått den här möjligheten till ett friare liv. Nej, det är lagstiftningen som måste ses över. En A-traktor är ett dragfordon och måste ha dragkrok och kan i princip dra helt lagligt hur tunga släp som möjligt. Känns inte klokt att en 15–16 åring bakom ratten till en A-traktor inte har några begränsningar i släpvagnsvikt, medan jag med ett B-körkort endast får dra 750 kilo eller totalt 3500 kilo med vanlig personbil.

Vad kan vi då göra åt problemet? Som jag ser det finns det bara två alternativ:

1. Förbjud A-traktorerna på våra vägar. Denna åtgärd kanske är lite drastisk och skulle nog skapa en hel del diskussion och protester.

Alternativ 2. Ändra regeln för hastighetsbegränsning till 60 km/tim. En A-traktor är i stort sett ett lika säkert fordon som du och jag åker runt med, och många nyare bilmodeller har krockkudde och är byggda med kollisionszoner i ramen.

Jämför med en bilmoped som får framföras i 45 km/tim, ett fordon byggt i plast och lättmetall för att kunna hålla lagstadgad vikt på 450 kilo. Att krocka med den typen av fordon, som i stort sett är en plastburk som framförs i 45 km/tim, kan vara förödande.

Med en höjning av hastigheten till 60 km/tim för A-traktorn skulle det bli en helt annan trafikmoral på våra mindre vägar med mindre irritation och en säkrare trafikmoral. I samma regeländring måste också dragvikten för A-traktorn ses över och kanske tas bort helt och hållet.

Lars

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel