Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt det sunda förnuftet råda – bygg vindkraftsparken i Offerdal

Ett bolag som vi alla gemensamt äger, Vattenfall AB, är redo att investera 5 miljarder kronor i en vindkraftspark i Krokoms kommun. Det är oerhört mycket kapital, som inte bara de närmast berörda invånarna utan alla kommunmedborgare, på ett eller annat sätt, kan tillgodogöra sig och dra nytta av. Inte minst blir det en draghjälp till kommunens befolkningsmål.

Det skulle skapa lokal nytta i form av arbetstillfällen, ökade intäkter till den kommunala och regionala ekonomin. Det skulle tveklöst skapa ökade utvecklingsmöjligheter för de näraliggande byarna. Det skulle också skapa gynnsamma betesområden för rennäringen i öppnade ytor kring vindkraftstorn och vägar. Det skulle öppna nya möjligheter till kapitalförsörjning för mindre turistföretag och ökade volymer för olika typer av entreprenadföretag.

Enligt energiöverenskommelsen 2016 så ska Sverige inom mindre än 20 år ha ett 100-procentigt förnybart energisystem. En betydande andel av denna utökning måste komma från vindkraftverk. I det sammanhanget är det väldigt vilseledande och mycket naivt, att som Dan Olofsson, hävda att all den elproduktionen ska klaras av med havsbaserad vindkraft.

Debatt: Dan Olofsson: Det finns ingen anledning för Vattenfall att förstöra naturen med vindkraft (28 april)

Det har blivit uppenbart att det finns diametralt skilda meningar kring lämpligheten att etablera vindkraftsparker. I till exempel Kaxås har det dykt upp en aktionsgrupp som kallar sig Livskraft Offerdal. Min åsikt är att namnet Stelkramp Offerdal vore ett lämpligare namn.

Gruppen och gruppens språkrör agerar på ett sätt som motverkar en positiv befolkningsutveckling i Offerdal/Alsen. Jag kan inte, ens med bästa vilja i världen, förstå hur man skapar mer livskraft i Offerdal genom att motarbeta en kapitalinvestering på 5 miljarder kronor.

Att påstå att åsynen av höga vindkraftstorn kanske får några att tveka inför en flytt till Kaxås, kan jag tro på. Det finns dock många exempel i Norrland som visar att vindkraftsparker inte alls har försvårat inflyttning i närmast berörda byar. Snarare tvärtom. Näraliggande exempel är Strömsund, Sollefteå och Åsele kommuner.

Min förhoppning är att det sunda förnuftet, underbyggt av en mängd sakskäl med kombinerat med bevisförda siffor, leder till ett klokt beslut som innebär ett klartecken för Vattenfall att fullfölja sina planer.

Motargument som hittills framkommit om förstörd natur, saboterad utsiktsbild och spärrade vandringsleder är väldigt överdrivna. Att dessutom krydda med argument att till och med Zlatan är emot, lägger ett löjets skimmer över motståndarnas försök att vara seriösa.

Kommuninnevånare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel