Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt Kallborna bestämma över sina bygdemedel

För tre år sedan var länsstyrelsen ute och ville förankra en förändring i deras hantering av bygdemedlen.

Att denna förändring skulle innebära att Kallbygden i princip skulle förlora sina regleringsmedel, finns inget stöd för i vare sig lag, författning eller förordning.

Som nästan alltid när det finns pengar tillgängliga så vill så många som möjligt lägga fingrarna i syltburken. Nu vill såväl länsstyrelse som kommunen slå fast att medel som genereras av en bygd inte ska gå tillbaka till denna, utan kunna användas fritt av kommunpolitikerna. Historielöshet existerar bland dagens tjänstemän och beslutsfattare!

Fram till kommunsammanslagningarna var det ingen i de gamla kommunerna som nu ingår i Åre kommun, som ens andades om att pengar som reglering av de fyra stora sjöarna Anjan, Torrön, Juvuln och Kallsjön, skulle användas till något annat än till åtgärder inom Kallbygden.

Hur kommer det sig att detta förhållningssätt ska ändras när Kallborna inte tycker det? Eller tycker politikerna som Tomas Hägg uttryckte det inför valet om Kalls omsorgsstyrelse: Varför ska Kall ha det bättre än övriga i  kommunen?

Så länge Kallborna inte tycker att satsningar med bygdemedel någon annanstans ger Kallbygden ett mervärde, ska alla pengar som genereras gå till Kallbygden.

Betänk att 22 mars 1985 fattades ett beslut om att 40 procent av regleringsmedel som Kallsjöarna genererade skulle tillföras Åre kommuns näringslivsfond. Vilka projekt dessa pengar gått till har ingen kunnat tala om. Några satsningar i Kall har vi inte sett till.

Till er som blir den nya majoriteten vill jag säga: Låt demokratin blomma och låt därmed Kallborna bestämma över sin bygd såväl när det gäller områdesstyrelsen som bygdemedlen. 

Sören Monvall, ordförande i Drottning Sophia, ledamot i Huså Herrgård, suppleant i Kallbygdens ekonomiska förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel