Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt oss få minnas "Revolver-Harry"

Varför vet jag som Östersundsbo inte om att en av världshistoriens mest berömda kriminalexperter bodde i Östersund under sin uppväxt? Den frågan ställde jag mig nyligen efter att ha sett SVT-programmet "Revolver-Harry" , där Leif GW Persson berättade historien om den driftige Harry Söderman.

Läs om Harry Söderman på Wikipedia

Kan svaret vara att Östersund och Jämtland inte brytt sig om Södermans betydelse? I så fall är det väl hög tid att ändra på det. På några andra håll i Norden har hans storhet satt spår i det offentliga rummet i form av uppsatta byster och ett torgnamn. I Östersund finns ingenting.

Som logiska platser till minne av Söderman ser jag två alternativ, dels vid någon av de gatuadresser där han bodde som ung, och dels vid Trygghetens Hus, där polisen är stationerad.

Vad kan då manifestera minnet av "Revolver-Harry" på dessa platser? Det kan vara alltifrån en minnestavla på gatuadressen till namngivande av en plats vid polishuset. "Harry Södermans torg", kan det vara något? "Revolver-Harry" borde alla östersundare få känna till.

Östersundsbo sedan 1973

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel