Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt oss gemensamt skapa en attraktiv och livskraftig kommun för framtida generationer

Annons

Den 29 juli nådde vi World Overshoot day vilket innebär att jordens förnybara resurser tar slut för i år och att vi nu lever långt över våra tillgångar. En sak är säker, vi kan inte köra på som vi alltid gjort och samtidigt förvänta oss ett annat resultat. Miljö och hållbarhet måste få högsta prio på alla nivåer inte minst inom Östersunds kommun.

I Agenda 2030 (2015) togs målet fram om att inte överstiga 2 graders målet, helst 1,5 grad. I senaste klimatmötet i december såg man dock att 1,5 graders målet kommer att vara svårt att nå och att 2 grader är alldeles för farligt. 2025 måste vi ha halverat våra utsläpp för att nå det globala utsläppsmålet.

Storbritannien har utlöst nödläge för klimatet, Finlands nya regering gick direkt ut och satte ambitionen om nettonollutsläpp till 2035. Sverige har som bekant idag 2045. Kommer det vara tillräckligt?

Vi kan tydligt redan se konsekvenserna av uppvärmningen både på nära och långt håll. Och människor drabbas hårt. Enligt UNHCR så är cirka 70 miljoner människor på flykt undan krig, svält och konflikter. År 2050, när mina barn är lika gamla som jag är nu, uppskattar man att cirka 200 miljoner människor kommer att vara på flykt på grund av klimatets påverkan.

Kommunen delar tillsammans med övriga världen en av vår tids största utmaningar kopplat till klimat och miljö. Kommande år är avgörande för hur väl vi lyckas ställa om vår verksamhet. Det är ett stort ansvar.

Centerpartiet i Östersunds kommun vill därför:

Höja tempo och fokus för en fossilfri verksamhet till år 2030.

Energieffektivisera kommunens verksamhet men också ställa om så vi tillför förnybar energiproduktion i form av solceller.

Fortsätta skapa möjligheter för hållbara transporter och mobilitet.

Ställa högre krav på kommunens upphandlingar och inköp som bidrar till mer cirkulärt beteende och som ställer högre krav på återvunnet material för att minska resursslöseriet. Som stor aktör kan vi genom vårt sätt att upphandla, ge företag och branscher en knuff mot mer cirkulär ekonomi.

Vi måste ha ett kundperspektiv till våra medborgare och företag; det ska vara lätt att göra rätt. Fler återvinningsstationer, ökad tillgänglighet och ökad kunskap.

”Generation Greta” kommer med kraft och den ställer stora krav på oss att agera och ta vettiga beslut. Så låt oss ta ledartröjan, visa att vi lyssnar och tar ansvar.

Människor vill jobba i sunda organisationer som tar ansvar för framtiden och har ett tydligt syfte. Det är vi i Östersunds kommun som ska vara möjliggörare och pådrivare i den här omställningen.

Människor vill flytta hit för att arbeta och bo i en positiv livsmiljö. Lyckas vi bli en långsiktigt hållbar kommun är jag övertygad om att effekten blir större inflyttning i takt med att vårt engagemang för klimat och miljö blir allt tydligare. Låt oss gemensamt skapa en attraktiv och livskraftig kommun för framtida generationer.

Kristina Grahn Persson (C)

ledamot kommunfullmäktige Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel