Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt personalen på alla äldreboenden använda munskydd

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I mars sa Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten (FHM) att det är särskilt angeläget att man skyddar de äldre från att smittas med covid-19, eftersom de är de allra sårbaraste och i de flesta fall beroende av insatser från hemtjänstpersonal – i synnerhet de som bor i kommunens särskilda boenden (säbo).

I Östersund har hittills (8 maj) 21 brukare smittats och 9 har avlidit, samtliga på säbo.

För närvarande pågår en diskussion om munskydd ska rekommenderas för personal som jobbar nära vårdtagare på säbo. FHM anser att det kan vara ett tillägg till de rekommenderade basala hygienåtgärderna, men lägger ansvaret på regionerna och övriga lokala kompetenser.

Nu höjs allt fler röster för att man borde gå ut med en generell rekommendation från FHM, även om evidens saknas. Evidens saknas också vad gäller risk att munskydd skulle ge upphov till att man slarvar med övriga hygienåtgärder eller tar på masken och petar sig i mun eller näsa.

Även om åtgärden inte är någon garanti för att smittan inte kan komma in, så skulle jag som anhörig känna mig mer tillfreds med vetskap att man gör allt man kan.

Enligt smittskyddsläkaren i Östersund har man bestämt att genomföra en studie förutsatt att etiknämnden godkänner upplägget. Genom lottning kommer personal vid vissa äldreboenden i Östersunds kommun få bära munskydd och jämföras med andra enheter där munskydd inte används.

Då undrar jag vad man förväntar sig av en sådan studie? Ska man mäta antal smittade och avlidna i de två undersökningsgrupperna? I så fall tycker jag att man kan ifrågasätta det etiska i upplägget.

Varför inte låta personal bära munskydd, vilket åtminstone inte kan skada? Enligt vård-och omsorgschefen saknas inte skyddsutrustning i kommunen, och jag utgår från att munskydd inte ska vara alltför besvärligt för personal att bära när man arbetar nära vårdtagaren.

Anhörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel