Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt vindkraften betala för intrånget i naturen

Miljöpartiet vill att samhället ska betala kommunerna för intrånget i naturen genom att fastighetsskatten ska gå till kommunerna i stället för staten.

Debatt: MP: Kommunerna ska ha rätt att bestämma om vindkraften (9 november)

Då har ju vindkraften inte betalat något till kommunerna för intrånget i naturen. Utan då är det i stället vi skattebetalare som får stå för den intrångskostnad som vindkraften borde betala. Ytterligare en subvention till vindkraften.

Dagens vindkraftverk har blivit så kostnadseffektiva att de mycket väl kan bära både en fastighetsskatt till staten och värdet av en tiondel av vindkraftens elproduktion till kommunen.

Till kommunen för intrånget i naturen och för att delas mellan kommun och fastighetsägare. Vindkraftverken kommer ändå att bli mycket lönsamma. Kommuner och fastighetsägare kommer på sikt, genom värdet av denna tiondel av elproduktionen, att få ut mycket mer än vad en fastighetsskatt skulle ha gett.

För vi kan vara helt säkra på att elpriset på grund av elbilar och blivande fossilbefriade verksamheter, som exempelvis Luleå Järnverk, kommer att bli betydligt högre än i dag. Dessutom är tiondelen en ekonomiskt enkel modell att tillämpa samtidigt som den är mera rättvis än dagens allmosor i form av bygdemedel.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel