Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: LO: Reparera sjukförsäkringen nu!

Vår sjukförsäkring är trasig. Det finns alldeles för många vittnesmål från människor som är för sjuka för att kunna arbeta men som Försäkringskassan tycker är för friska för att få sjukpenning.

Det här har fått pågå i många år och ännu mer provocerande att det får pågå under en pandemi. Vad säger det om vårt samhälle när en undersköterska som vårdat covidsjuka, själv blir smittad och sedan utförsäkras?

Det finns konkreta förslag på regeringens bord som skulle betyda riktiga förbättringar för människor. Till exempel att den orimliga prövning av arbetsförmågan mot en fiktiv arbetsmarknad som görs efter ett halvt års sjukskrivning ska upphöra. Försäkringskassan ska i stället ange vilken typ av arbeten den försäkrade kan ta.

Förslagen har legat där i snart ett år. Det är faktiskt pinsamt att politiken i stort inte mäktar med att förbättra sjukförsäkringen som Sveriges samlade löntagare kräver. Att inte lyssna på 3,5 miljoner människor som finns inom LO, TCO och Saco kan stå dem dyrt efter nästa val.

Det är också ett svaghetstecken för den här regeringen att inte kunna genomföra det man vill. I ord säger man att detta är helt avgörande men när det väl kommer till kritan blir det ett duttande i marginalen.

Det är inte värdigt ett modernt samhälle att lämna sjuka människor i sticket. Reparera sjukförsäkringen nu!

Lisa Bengtsson, LO:s andre vice ordförande

Anna Eriksson, ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel