Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lokalsamhället vinner inget på vindkraften

I all den vindkraftsdebatt som varit under åren så drar förespråkarna, företrädesvis markägare, snabbt fram sysselsättningskortet, det som ska gynna det lokala näringslivet, och hoppas förstås – vilket förmodligen också sker – att då backar debatten. Ungefär som en Messias i nytt format! För sysselsättningen är helig och ska icke ifrågasättas!

Men redovisningen av sysselsättningseffekterna lyser med sin frånvaro. Det stora vindkraftsbygget mellan Jämtland och Västernorrland som nu pågår och som SVT:s ”Uppdrag granskning” har granskat, har minst 200 jobbare som inte kommer från Sverige, boende i baracker ute i skogarna.

Okej? Inte ens arbetskraften härifrån? Om inte annat så gör de väl av med en massa pengar där i skogarna som kortsiktigt gynnar det lokala näringslivet när de är lediga?

Nej, det lokala näringslivet kommer att gynnas av att de lokala markägarna kommer att ha mer pengar att spendera för egen konsumtion. Och Stockholm då förstås, som hyser många icke-lokala markägare.

För de som tjänar på vindkraften lokalt är de privata markägare (de enda?) som upplåter sin mark till vindkraft. Det är otroligt mycket pengar de får i ersättning utan att egentligen göra något och som skattebetalarna är med och finansierar i och med subventionerade elcertifikat från staten.

Inte nog med att grannarna till vindkraftverken måste tåla de olägenheter som de upplever av dessa, man måste också vara med och betala för skiten.

Ska bli intressant och se vad de gör med snurrorna när de gjort sitt efter cirka 20 år. Och vad markägarna tycker då? Vindkraftskyrkogårdar blir ju spännande...

Så kom igen! Konkretisera lokalsamhällets vinster. Och om ni törs, redovisa utan avdrag och omskrivningar, vad ni får för att ha ett vindkraftverk på er mark.

Blåst 2.0

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel