Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lungavdelningens personal: Vi sviker inte patienterna – men ni sviker oss

Annons

Hur kan ni behandla oss så här? Många av oss har jobbat nästan hela sitt liv inom regionen. Nu är det snart sommar igen, och vi har redan i januari fått veta att sommaren är förstörd för oss på lungavdelningen. Vi ska flytta igen.

Vi har många somrar tvingats flytta vår avdelning på grund av besparingar. Det blir billigare för regionen att dra ner på patientplatser på lungavdelningen och hjärtenheten, och slå ihop avdelningar över sommaren.

Det krävs mycket extra jobb och planering från vår sida för att flytta en hel avdelning. Varje år har vi krävt att få se underlag för hur mycket vi sparat på att flytta, men har aldrig fått något. Och vår områdeschef vägrar prata med oss.

Avdelningen på hjärtenheten passar inte för våra svårt sjuka patienter som har kol och lungcancer. Rummen är små, patienterna har mycket hjälpmedel som knappt får plats. För oss i personalen är det inte arbetsmiljömässigt acceptabelt. Den avdelning vi är på nu passar både för patienter och personal.

Man drar ner på antalet platser, men patienterna är sjuka även på sommaren. Det blir överbeläggningar, sängar i korridor och på expeditioner.

Hos oss finns även många palliativa patienter. Förra sommaren dog en–två patienter per vecka – vi hade ett enkelrum. En dag hade vi tre döende samtidigt; vi var tvungna att lägga två patienter på samma rum. Så gör man inte.

Vi jobbar här för att vi älskar vårt jobb. Vi gör skillnad, vi ger god omvårdnad, vi smärtlindrar, vi behandlar och vi tröstar. Men hur ska vi orka? Ni ger oss inga förutsättningar, ni sänker oss. Vi ska jobba mer och tjäna mindre.

Man har en oro inom sig hela tiden, ni tar ifrån oss vår arbetsglädje. Vi sviker inte våra patienter, men ni sviker oss.

Undersköterskor och sjuksköterskor, lungavdelningen Östersunds sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel