Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: M: Nu nekas ingen plats på Björkebo

Annons

Från 2014 till 2018 har antalet människor som söker sig till Östersunds kommuns akutboende Björkebo tredubblats.

Under 2018 blev problemet akut och personalen på Björkebo behövde vid 60 tillfällen avisa människor som inte hade någon annanstans att sova. Vid maktskiftet 2018 var vi inom Alliansen eniga något måste göras!

I ett välfärdsland som Sverige ska ingen människa frivilligt tvingas till att sova utomhus. Därför fick område öppenvård inför 2019 ett resurstillskott på 1 miljon kronor, vilket öronmärktes till utökning av platserna på Björkebo från de befintliga åtta till de nuvarande tolv platserna.

Efter det har ingen person som sökt sig till Björkebo nekats plats utan alla har fått hjälp – dels med det mest akuta som en varm säng, en dusch och frukost dagen därpå, dels en möjlighet att få långsiktig hjälp med sin boendesituation. Ofta är det ett större bakomliggande problem som ligger bakom den uppkomna situationen.

Tillskottet på pengar ligger numera inom befintlig budgetram. Utökningen av platserna innebar att ensamarbete på natten inte längre var praktiskt genomförbart, så personalstyrkan utökades. Numera arbetar två anställda nattetid.

Denna ökning av personal skapar både trygghet för personalens arbetsmiljö samt för de boende. Det medför att under 2019 har inte verksamheten behövt anlita något externt vaktbolag; tidigare ökade dessa kostnader varje år.

Alliansen och Moderaterna gör skillnad i Östersunds kommun. Vi prioriterar välfärden och det kommunala kärnuppdraget.

Pär Fredriksson (M) ledamot social- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel