Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: M: Samarbete över blockgränsen lönar sig i ett län som vårt

Det är väl känt att vi moderater i Region Jämtland Härjedalen drivit frågan om att de som bor i västra Härjedalen ska få möjlighet att, i samband med sjukdom, kunna välja Röros och Tynsets sjukhus i Norge, i stället för Östersunds sjukhus. Detta på grund av betydligt kortare avstånd till de norska sjukhusen, mot vad som är fallet till Östersunds sjukhus.

Syftet är att öka tillgängligheten till sjukhusvård för de länsinnevånare som har långa avstånd till Östersunds sjukhus. I januari startade därför ett treårigt försöksprojekt i Funäsdalsområdet, och förra veckan kan vi notera att minst en patient nu, efter remiss från Funäsdalens hälsocentral, valde den här möjligheten.

Ytterligare fem patienter är på gång för att få vård i Tynset och Röros. Projektet växlar också nu snabbt upp för att koordinera ambulanstransporter direkt från Funäsdalen till Tynet och Röros, och transporterna kan i framtiden komma att utföras både av vår egen ambulans i Funäsdalen, alternativt norsk ambulans.

Under och efter projektets gång, kommer utvärderingar att ske och förhoppningsvis kan liknande samarbeten med norska sjukhus komma att utvecklas till nytta för jämtländska gränsboende, i orter där avståndet till ett norskt sjukhus är betydligt kortare än till Östersunds sjukhus.

Den direkta orsaken till att detta blivit möjligt, är det samarbete vi moderater har med Socialdemokraterna i Region Jämtland Härjedalen.

INSÄNDARE: S: Härjedalen ett föredöme i vården (7 mars)

Samarbeten över block- och partigränser lönar sig nästan alltid och speciellt i ett län som vårt!

Christer Siwertsson (M) regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel