Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: M: Vattnet och miljön får inte äventyras med en gruva i Oviken

Artikel 16 av 41
Planerna på gruvbrytning i Oviken
Visa alla artiklar

Annons

Gruvbrytning i Oviken är ett ämne som helt klart berör, när man hör och ser folks rädsla för att förlora sina hem och att vatten och närmiljö ska förstöras.

Bara Storsjön är vattentäkt till tiotusentals innevånare, och vore totalt förödande om vattenkvaliteten försämrades, eller i sämsta fall helt förgiftades.

Det är lätt att tro att gruvområdet endast är själva dagbrottet, men till dagbrottet tillkommer ytor för lakvattendammar, deponi av gråberg och lakrester, malmlager, byggnader, vägar och en rejäl säkerhetszon runt hela anläggningen.

Om båda gruvorna skulle bli av är det frågan om tusentals hektar mark som gruvorna tar upp.

Det är mark som behövs för de gröna näringarna, som jordbruk och skogsbruk, näringar som behövs i större utsträckning än i dag för att kunna nå regeringens uppsatta miljömål.

Det man kan konstatera när man granskar många av de befintliga gruvorna i Sverige, är att även boende utanför säkerhetszonen får ta stora negativa konsekvenser, i form av gruvdamm och buller från maskiner och sprängningar.

Man konstaterar även förhöjda värden av koppar, kadmium, zink, arsenik, bly i grund- och ytvattnet utanför gruvområdet, i många fall flerfaldigt över tillåtna gränsvärden.

Man har i vissa fall fått leda om befintliga vattendrag för att inte förorena andra vatten och vattendrag.

Även efter att gruvor lagts ner, så ser man negativa miljökonsekvenser på vatten och vattendrag på grund av läckande lakvattendammar.

Ställer man allt detta mot förhållandevis fåtal och relativt osäkra arbetstillfällen, så går vatten, miljö och Oviksbygden klart först.

Miljökonsekvenserna för dagens liv och kommande generationer får inte äventyras på detta vis.

Moderaterna i Berg: Daniel Danielsson, gruppledare, Daniel Hillbom, Jon Åkermo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel