Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Måste det ske en dödsolycka innan vi får en gång- och cykelväg på Frösön?

Det är med förfäran jag inser hur dålig politisk styrning och hur minimal helhetssyn som finns i Östersunds kommun.

Ännu mer förfärad blir jag när det nu är klart att bygget av den livsnödvändiga gång- och cykelvägen mellan Frösö kyrka och Vallsundet än en gång flyttas fram, och att barnen nu ska gå på vägen i ytterligare minst fyra år för att ta sig till skolan.

En tredje cykelväg mellan centrum och Lugnvik har prioriterats i stället. Där har skattemedel satsas och EU-medel sökts. Jag förstår att Lugnviksborna behöver ta sig till och från centrum, men två cykelvägar hade kanske räckt? Framför allt när det finns boende i kommunen som under flera år tydligt har påpekat (och lämnat medborgarförslag) till såväl kundcenter, tjänstemän som politiker, att det är helt ohållbart att barn i grundskoleålder ska gå upp till en kilometer på en bilväg för att ta sig till och från skolan.

Bussarna stannar i Härke eller vid Frösö kyrka, så barnen har inget annat alternativ än att gå på en väg utan gång- och cykelbana eller ens en vägren. Under snösäsongen är vägen mycket begränsad även för bilar, vilket gör det helt livsfarligt att gå där.

På sommaren trängs cyklister, rullskidåkare och gående på samma vägbana där bilar färdas i 40–60 km/h. Vägen är dåligt upplyst och har dålig lång sikt eftersom den har både kurvor och höjdskillnader.

För oss föräldrar som förväntas skicka ut våra barn minst två gånger om dagen till denna dödsfälla, är det helt ofattbart hur kommunen prioriterar. Ska det till en dödsolycka innan ni reagerar?

Jag kan inte annat än dra slutsatsen att kommunen saknar professionell styrning, gott debattklimat och helhetssyn. Kommunens tjänstemän gör nog så gott de kan, men i kommuner som i företag blir det inte bättre än hur ledningen agerar och styr.

För mig saknas det i dag flera vuxna i rummet. Bosse Svensson (C) är en av få som vågar stå upp och verkligen belysa problemen. Han försöker få till någon form av debatt – har ni andra politiker helt somnat eller vågar ni inte?

Bekymrad förälder på Frösön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel