Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ME/CFS-sjuka måste få rätt vård och ersättning

Annons

Miljoner människor saknas i sina liv på grund av sjukdomen ME/CFS (tidigare kallad "kroniskt trötthetssyndrom").

I Sverige är det omkring 40 000 som försvunnit från arbeten och skolor, vänkretsar och familjer. De blir svårt sjuka men får ingen hjälp i vården och som många andra med “osynliga” sjukdomar möts de ofta av okunskap från Försäkringskassan och nekad ersättning.

Den 12 maj är det den internationella dagen för ME och då hålls manifestationer över hela världen för att uppmärksamma sjukdomen och de som drabbats av den.

ME/CFS är en svårt funktionsnedsättande neurologisk sjukdom som är dubbelt så vanlig som MS. Trots det känner få till den.

Typiskt för ME/CFS är att man försämras av ansträngning, men eftersom vården saknar kunskap blandar man ofta ihop sjukdomen med utmattning och/eller depression, och ordinerar därför träning samt psykoterapi.

Den typen av behandling gör ME/CFS-sjuka sämre. I värsta fall blir försämringen permanent. Vägras man den behandling som erbjuds får man ingen annan hjälp.

Tusentals ME/CFS-sjuka svenskar blir sämre av felbehandling samt en oförstående Försäkringskassa och ännu fler står helt utan vård.

Vården och Försäkringskassan behöver uppdatera sin kunskap om ME/CFS, så att patienterna får den lindrande behandling som rekommenderas av internationella experter, och den ersättning de har rätt till.

Många av patienterna är så sjuka att de inte kan lämna sina hem eller sina sängar. De behöver hjälp nu!

RME, Riksföreningen för ME-patienter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel